houthalenhelchterenmorgen

De werken aan de nieuwe fietspaden van de Grote Baan (N715) zijn bijna afgerond. Binnenkort krijgt de rijweg richting Hechtel-Eksel een nieuwe laag asfalt. Deze werken worden uitsluitend ‘s nachts uitgevoerd (tussen 20u en 6u) en starten in de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 augustus. Volgens de huidige planning duren de werken tot zaterdagochtend 13 augustus.

Asfalteringswerken zijn zeer weersgevoelig. We proberen ons zo goed mogelijk aan de vooropgestelde planning te houden, maar wijzigingen bij bijvoorbeeld extreme regenval zijn niet uitgesloten. Hou daarom steeds onze Facebookpagina in de gaten voor de meest actuele hinder- en planningsinformatie.

 

Asfalteringswerken opgesplitst per zone

Omdat we de 5 kilometer lange projectzone tussen de op- en afrit aan de E314 en de Kazernelaan niet in één keer kunnen asfalteren, wordt er in zes zones gewerkt. Je zal twee nachten hinder ondervinden vlak voor jouw deur. Tijdens een eerste nacht wordt het huidige wegdek afgefreesd en een eerste onderlaag asfalt aangelegd. In de nacht daarop volgt de toplaag asfalt en plaatsen we de wegbelijning en -markering.

 

Hinder en impact samengevat

Er zal tijdens de nachtelijke werken extra hinder zijn, zowel voor omwonenden en handelszaken als voor het lokale en doorgaande verkeer op de Grote Baan.

Omwonenden en handelszaken langs de Grote Baan

  • In de twee nachten waarin we voor je deur werken, kan je tussen 20u en 6u enkel te voetof met de fiets je woning of handelspand bereiken. Met de wagen is dat in die periode niet mogelijk. Ook leveranciers of klanten kunnen je pand dan niet bereiken.

  • Extra nachtelijke geluidsoverlast van frees- en asfalteermachines. Om die geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken, zal het werfverkeer ‘s nachts niet door middel van het gebruikelijke getoeter met elkaar communiceren, maar met een lichtensysteem.

 

Lokaal verkeer

  • Kruispunten die aan de oostkant, rijrichting Hechtel-Eksel, aansluiten op het stuk van de Grote Baan waar er die nacht gewerkt wordt, zijn volledig afgesloten. Omrijden kan via de achterliggende gemeentelijke wegen.

  • Ook aan de westkant, rijrichting Hasselt, kunnen de verkeerssituaties in straten die aansluiten op de Grote Baan wijzigen. Wees daarom extra opmerkzaam als je tijdens de werken met de auto de baan op moet.

  • De vier grote lichtengeregelde kruispunten binnen de werfzone (Ringlaan, Herebaan-Oost, Kazernelaan, Koolmijnlaan) worden nooit allemaal tegelijk afgesloten. In de opgemaakte planning is er rekening mee gehouden dat er altijd alternatieven zijn voor inwoners van Houthalen-Helchteren die van de oost- naar de westkant of omgekeerd willen geraken.

 

Doorgaand verkeer op de Grote Baan

  • Doorgaand verkeer zal steeds kunnen door-rijden, maar wel slechts op één rijstrook in beide richtingen en dat op de weghelft waar het verkeer normaal gezien richting Hasselt rijdt.

  • Er wordt een snelheidslimiet van 50 km/u ingesteld (bij het begin van iedere werfzone is dat zelfs 30 km/u).

  • Overdag kan het verkeer normaal verlopen en opnieuw over twee rijstroken in beide richtingen rijden.

Recente nieuwsberichten

Houthalen-Helchteren investeert in alle deelgemeenten

Houthalen-Helchteren investeert in alle deelgemeenten

Ondanks de financiële tegenvallers van het afgelopen jaar is de begroting van de gemeente unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat levert een investeringsbudget van 42 miljoen euro op. Met dat geld wordt er in alle deelgemeenten van Houthalen-Helchteren geïnvesteerd.

Werken Wild- en Wandelpark Molenheide leggen landduinen bloot

Werken Wild- en Wandelpark Molenheide leggen landduinen bloot

De natuurherstelwerken in het Wild- en Wandelpark Molenheide vorderen goed. Dankzij de werken komen de zandduinen in het park opnieuw tevoorschijn. Dat is goed voor de verschillende dieren die in het gebied wonen.

Tweede fase van natuurherstelwerken in Wild-en Wandelpark Molenheide gaat van start

Tweede fase van natuurherstelwerken in Wild-en Wandelpark Molenheide gaat van start

In september startten de  natuurherstelwerken in het Wild- en Wandelpark Molenheide. In de eerste fase werden kapwerken uitgevoerd. Vanaf nu start de aannemer met de effectieve natuurherstelwerken.  Deze werken zijn normaal gezien in april 2023 afgelopen.