houthalenhelchterenmorgen

Het Pomphuis aan de Laambroekvijvers krijgt een grondige renovatie. Het gebouw zal opnieuw water uit de vijvers pompen en wordt op die manier een klimaatgetuige.

Het Pomphuis mag je gerust een historisch gebouw noemen. Het is een overblijfsel van het mijnverleden van Houthalen-Helchteren, dat vlak langs het Kolenspoor ligt. Het werd gebouwd in de jaren ‘40 om koelwater uit de Laambroekvijvers naar de steenkoolmijn te pompen. In 1952 werd het Pomphuis uit dienst genomen. Sindsdien raakte het in verval. Momenteel is het een stille getuige van de mijnnijverheid die Houthalen-Helchteren ooit in de ban had.

Klimaatgetuige

Maar niet lang meer. Joris Moonen van ontwerpatelier Midi tekende samen met Wim Wambecq een nieuw ontwerp voor het Pomphuis uit. “Het Pomphuis is een stukje infrastructuur in het midden van de natuur. Dat is heel interessant en mooi”, zegt Moonen. “We gaan het gebouw nu plantenvrij maken om het grondig te kunnen renoveren, maar we willen na de renovatie de natuur opnieuw de kans geven om haar plaats in te nemen.”

Welke functie krijgt het Pomphuis in de toekomst? “Net als vroeger zal er water opgepompt worden van het gebouw in het midden van de vijvers naar de filtertoren”, legt Moonen uit. “Het systeem werkt op basis van zonne-energie. Hoe meer de zon schijnt, hoe meer water er wordt opgepompt. De bedoeling is dat het water uiteindelijk in een aantal bassins terechtkomt en zo zorgt voor de vernatting van de omliggende natuur. Hoe meer zon, hoe natter het omliggende gebied.”

Naast het functionele is er ook aandacht voor natuurlijke kunst. Moonen: “We willen dat het water dat doorheen het gebouw stroomt ook op verschillende manieren haar sporen achterlaat op de wanden van het gebouw. Zo creëren we een dynamische afdruk van het klimaat en is er ook een stukje natuurlijke kunst aanwezig.” Op die manier is het Pomphuis een echte Klimaatgetuige.

Belangrijk project

Zowel voor de gemeente Houthalen-Helchteren als voor de provincie Limburg is de renovatie van het Pomphuis erg belangrijk. Als gemeente hechten we veel belang aan het mijnverleden, want dat verleden heeft van Houthalen-Helchteren de mooie gemeente gemaakt die het vandaag is. Het Pomphuis ademt mijngeschiedenis en de renovatie van het gebouw staat dan ook hoog op de agenda, net als de restauratie van de schachtbokken en het drukkerijgebouw.