houthalenhelchterenmorgen

Het Regionaal Landschap Lage Kempen werkt de komende twee jaar samen met de gemeente Houthalen-Helchteren, een belevingsproject uit voor het Wild- en Wandelpark Molenheide.

Het landschap in het Wild- en Wandelpark is nu de natuurherstelwerken zijn afgerond, ingrijpend veranderd. Er zijn immers enkele hectaren landduinen hersteld waardoor je nu een afwisseling hebt van bossen, duinen en graslanden. Niet alleen zijn landduinen leuk om in te spelen maar ze zijn ook heel nuttig voor de natuur.

Concreet worden er in de omgeving van de boskantine nieuwe speelduinen aangelegd. Deze speelduinen worden mee geïntegreerd in de nog te vernieuwen wandelpaden van het park.

Het verhaal van de landduinen willen we meer kenbaar maken bij de bezoeker. Landduinen zijn immers heel waardevol voor voor fauna en flora zoals heivlinder, gladde slang, zandbijen… Hiervoor wordt dan ook een educatieve brochure ontwikkeld.

De dierenverblijven in het park, inclusief een imkerhal worden vernieuwd en educatief ingericht. Verder wordt er ingezet op de promotie van streekeigen producten zoals Molenheidehoning, Ter Dolenbier, ….

Dit alles zal gerealiseerd worden in samenspraak met alle partners en gebruikers van het gebied.

Door dit belevingsproject zal het park zijn positie als schakel tussen Bosland en De Wijers versterken.

Om dit te realiseren wordt er 251.150 euro voorzien met cofinanciering van 163.247,50 euro waarvan de provincie Limburg en Vlaanderen elk 81.623,75 euro bijdragen in het kader van een Platteland Plus project en de gemeente Houthalen-Helchteren 87.902,50 euro bijdraagt.