houthalenhelchterenmorgen

In Houthalen-Helchteren heeft iedere inwoner een stem.

Iclal

"Ik word 59 jaar in 2030"

Iclal is de dochter van een mijnwerker die tot zijn pensioen in de mijnen werkte. Ze woonde lange tijd in een cité langs de Grote Baan. Nu woont ze met haar gezin in Helchteren. Iclal werkt als verpleegkundige in het Vinkenhof. Haar oude dag zou ze graag slijten in onze gemeente: “Ouderen en jongeren moeten hier kunnen blijven wonen. Ik wil dat er voor ouderen genoeg zorgvoorzieningen zijn zodat ze niet naar een woonzorgcentrum in een andere gemeente moeten. Daarnaast moeten bouwprojecten voor een modern uitzicht zorgen, zodat Houthalen-Helchteren aantrekkelijk blijft voor onze eigen jeugd.” 


Wie ben jij?

Mijn naam is Iclal. Ik ben een dochter van een mijnarbeider die tot aan zijn pensioen gewerkt heeft in de mijnen. Ik heb ook in een cité gewoond, aan de Grote Baan. Ik ben dan ook naar school hier in de omgeving gegaan.

Ben je dan ook hier geboren?

Nee, de bedoeling was dat mijn mama hier moest bevallen, maar ze waren net op vakantie in Turkije en ik ben eerder gekomen. Ik was 2 weken oud toen mijn mama mij naar Houthalen bracht. Mijn broer en zussen zijn wel hier geboren. Ik kom uit een gezin van 8 kinderen, waarvan 7 meisjes en 1 jongen. Dat is een hele groep als we bij elkaar zijn. Er wordt uitdrukkelijk alleen Nederlands gesproken.

Waar woon je momenteel?

Ik woon in Helchteren, in de Technische Schoolstraat. We hebben daar in de tijd een huis gekocht met veel grond. Het is daar fijn om te wonen, met veel groen. Dat is ook zalig.

Woon je graag in Houthalen-Helchteren?

Ik woon heel graag in Houthalen-Helchteren. We zijn hier opgegroeid met het gezin, naar de kleuterschool gegaan, naar de lagere meisjesschool, naar het lyceum, het Sint-Pauluscollege,… Ik ben hier dus al mijn hele leven.

Ga je hier ook blijven wonen?

Ja, dat is een goede vraag. We worden allemaal een dagje ouder. De kinderen gaan misschien ergens anders wonen. Maar ik woon hier wel graag. Vroeger dacht ik: we verkopen ons huis en we gaan in een stad op een appartement wonen. Maar met corona was ik wel content dat ik een huis met een tuin heb. We hebben ook heel lieve buren, we komen daar goed mee overeen.

Is dat iets wat meer in onze gemeente gebeurt volgens jou?

Ik denk wel dat de gemeente nog meer werk maakt van integratie. Nu, wij hebben dat niet nodig gehad, we zijn hier opgegroeid. We hebben niet anders geweten dan dat Victorine of Maria onze buurvrouw was. Wij hebben ook waarden en normen meekregen van onze ouders dankzij onze Turkse afkomst. 

Wat zijn jouw zorgen voor de toekomst?

We zien dagdagelijks dat onze gemeente erop vooruitgaat. Natuurlijk zijn er aandachtspunten waar iedere gemeente in de toekomst aandacht moet aan geven.

Waarom wil je blijven wonen in onze gemeente?

Ik zou niet in een andere gemeente willen wonen. Ik had een buurvrouw, Victorine. Zij had zelf ook 8 kinderen. Iedere zondag kwamen zij langs en ze bakte cake voor haar kinderen. Toen ze wat ouder werd, moest ze naar een rusthuis. Maar er was geen plaats in Houthalen-Helchteren. Zij moest helemaal naar het rusthuis van Overpelt. Maar daar kende ze niemand. Dat vond ik zo erg. Ik vind het belangrijk dat als we ouder worden we ook kunnen blijven wonen in onze gemeente. Dat de gemeente zorgt voor ons. Dat er bijvoorbeeld voldoende plaats is in een rusthuis of dat er thuiszorg is. Op die manier kunnen we onze oude dag in onze eigen gemeente doorbrengen.

Wat is er zo uniek aan Houthalen-Helchteren?

Het multiculturele evenwicht. Ik begrijp dat het vroeger moeilijk was, vroeger waren wij vreemdelingen. Dat zijn wij nog soms. Maar ik begrijp niet dat ik vreemd kan zijn. Ik ben opgegroeid langs mijn buurvrouw die 100% Belgisch is. Ik heb dingen gezien bij mijn buurmeisjes en deze dingen overgenomen. Ik heb ze ook aangeleerd aan mijn kinderen. Wat
betekent de term ‘vreemd zijn’? Ik heb er geen antwoord op. Ik ben meer dan 50 jaar intussen, hoe kan het nog dat ik vreemd ben? Ik vind niet dat iemand het recht heeft om mij vreemd te noemen. Ik ben hier niet vreemd. Ik ben in Houthalen-Helchteren opgegroeid. Straks zijn wij met 4 generaties hier.

Heb je soms last gehad van verwijten omdat je van Turkse afkomst bent?

Nee, omdat mijn Nederlands goed is. Ik heb mijzelf altijd kunnen verdedigen. Ik heb ook altijd goed geluisterd en goed gecommuniceerd als mensen met mij in discussie gingen. Toen ik mijn huis kocht in Helchteren woonde er nog niemand in de straat van vreemde afkomst. Iedereen was een beetje in paniek. Ik spreek wel van 26 jaar geleden, natuurlijk. Maar ze hadden ondertussen gehoord dat ik werkte als verpleegkundige. Dat stelde hen wel gerust. Naarmate ze ons beter leerden kennen, vonden ze het heel leuk om met ons contact te hebben. Het is toch leuk om verschillende culturen bij elkaar te hebben. Dat is toch heel interessant. Dat is de kracht van Houthalen-Helchteren. Ik vind dat onze gemeente het goed doet op dat vlak.

Voel je jezelf betrokken bij beslissingen die het gemeentebestuur neemt?

Ik denk dat als de gemeente Houthalen-Helchteren een beslissing neemt dat wij altijd geïnformeerd worden, hetzij langs In&Om of andere kanalen. Maar het is aan jezelf om stappen te ondernemen als je niet toekomt met die informatie. Onze straat is bijvoorbeeld heraangelegd. Ze hebben daar perkjes met beuk aangelegd. Dat belemmerde het
zicht. Met de leerlingen van Don Bosco die door de straat reden was het levensgevaarlijk. Ik heb dat dan op mail gezet en ze zijn naar onze straat genomen om de haag een stuk korter te snoeien. Dat vond ik wel fijn. Op die manier voel ik dat de gemeente naar mij luistert.

Wat is jouw mening over de Noord-Zuidverbinding die er zit aan te komen?

Dat is natuurlijk een lang verhaal. Dat verhaal is ook nog niet af. Er zullen natuurlijk hindernissen zijn waar mij mee moeten leven. Als het goed omkaderd is komt het goed. Ik denk dat er een goed team mee bezig is en ze zullen wel weten waarmee ze bezig zijn. Soms mag er wel eens beter gecommuniceerd worden, dat verhoogt ook het geduld bij mensen. Ik moet wel zeggen, die fietspaden zijn knap gedaan. Dat geeft ook rust op de Grote Baan en het is veiliger.

Kijk je uit naar het moment dat de Noord-Zuidverbinding met de tunnels klaar is en dat het verkeer rustiger zal zijn?

Ja, maar ik ken eigenlijk niets anders dan dat het druk is op de Grote Baan. We hebben vroeger vlak langs de Grote Baan gewoond. Toen we klein waren zei ons mama: “Tel maar eens de witte auto’s die voorbij komen.” We zijn dus grootgebracht langs de Grote Baan, het is een deel van mijn leven.

Wat doet de gemeente voor jou en wat kan er beter?

Naar animatie toe organiseert de gemeente fijne dingen. Zomernoten en Lachfestival vind ik fijne evenementen. Ook de wekelijkse markt is fijn, dan ga ik een tasje koffie drinken en met mensen babbelen. Hoe ouder je wordt, hoe meer het voelt alsof je een familie bent binnen een gemeente.

Wat verwacht je van bouwprojecten in Houthalen-Helchteren?

Ik vind het goed dat er een aantal bouwprojecten bezig zijn. Houthalen-Helchteren is een mijngemeente, maar ook een oude gemeente. Ik vind het goed dat dat allemaal verfrist wordt. Dat het een modern en warm uitzicht krijgt. Dat de jeugd zich ook thuis voelt. Houthalen-Helchteren moet aantrekkelijk blijven voor de eigen jeugd. Soms duwen we onze eigen jeugd weg, heb ik het gevoel. Daar zit ik als moeder wel mee.

Er staan ook nog nieuwe sociale woningen op de planning. Wat is jouw mening daarover?

Ik vind dat goed, die projecten zien er ook modern uit. Het is niet meer die look van een sociale woning vroeger. Ik denk ook dat we meer mogen zeggen: goedkoper wonen of naargelang jouw budget kunnen wonen. De term ‘sociale woning’ mag er ook stilletjes aan uit. Dat heeft zo een negatieve klank. Daar zouden we toch een andere term voor mogen zoeken.

Wat vind je van het groen in Houthalen-Helchteren?

Ik kan persoonlijk niet klagen. Onze straat is dus heraangelegd en een tuinarchitect heeft daar ook haar zegje gedaan. Ze heeft dat prachtig gedaan. Er is enorm veel groen bij ons in de straat, mooie bomen. Die bomen hebben tijdens de 4 seizoenen andere kleuren. Dat is prachtig gedaan, echt waar. Voor de rest hebben we ook nog De Plas bijvoorbeeld. Daar
kunnen we fijn gaan wandelen, heel ontspannend. Er is dus wel voldoende, daar scoren we goed op.

Wat kan het gemeentebestuur doen zodat de gemeente een veiligere plaats wordt?

Voldoende toezicht en begeleiding zijn belangrijk. Ik vind het ook altijd zo spijtig dat Meulenberg een slechte naam heeft. Ik heb persoonlijk nog nooit geen problemen gehad. Natuurlijk heb je daar hangjongeren, maar ik ben altijd heel vriendelijk geweest tegen iedereen. Een tijdje geleden moest ik ergens in een zaaltje zijn. Ik vond het niet meteen
en ik heb het gevraagd aan een groep jongeren. Zij hebben mij heel goed geholpen, echt vriendelijk.

Zijn er momenten dat je jezelf onveilig voelt in de gemeente?

Nee, ik heb weinig last. Soms vermoeden we weleens dat er drugs gedeald wordt, bijvoorbeeld op de parking van het Vinkenhof. We hebben daar een paar keer over vergaderd en nu staan er camera’s. Ze doen er dus wel iets aan. Onze gemeente staat ervoor open om verandering te brengen.

Hoe zie jij de toekomst van onze gemeente?

We moeten de verschillende projecten een plaats geven. We moeten ermee leren omgaan en open staan voor nieuwigheden. De mensen die ermee bezig zijn moeten de kans krijgen om het allemaal waar te maken. Als wij als burger ons daar niet goed bij voelen, moeten we dat niet zeggen aan de kassa in de winkel. Dan moeten we bellen of een mailtje sturen naar de gemeente. Dan worden we wel gerustgesteld.

Is er iets wat je nog kwijt wil?

Ik ben opgegroeid in Houthalen-Helchteren, mijn ouders hebben hier jaren gewoond. Ik hoop hier te blijven, ook op mijn oude dag. En ik wens de jeugd vooral veel succes. Zij gaan het waarmaken, daar geloof ik in. 

Andere inwoners over
mijn Houthalen-Helchteren morgen

Wil je weten wat deze inwoners verwachten van de toekomst van onze gemeente, klik dan op hun foto.

Emile

Emile

Ely

Brahim

Brahim

Imano

Imano

Samina

Samina