houthalenhelchterenmorgen

In Houthalen-Helchteren heeft iedere inwoner een stem.

Ely

"Ik word 73 jaar in 2030"

Op haar 3de verhuisde Ely naar Helchteren. Sinds 1980 woont ze in Houthalen. Ely is op pensioen, maar ze zit niet stil. Ze vult haar dagen met wandelen en fietsen. Dat er naar mensen geluisterd wordt, vindt Ely heel belangrijk: “Het is goed om uit elke wijk in Houthalen-Helchteren af en toe iemand uit te nodigen voor een gesprek. Wat zijn de behoeften? Op die manier weet het gemeentebestuur wat er leeft en staan ze kort bij de mensen. Dat is belangrijk. Er is veel informatie die verspreid wordt via In&Om of andere kanalen. Toch heeft een persoonlijk gesprek zoveel meer impact.”


Waar woon je in Houthalen-Helchteren?

In het centrum van Houthalen.

Wat vind je van het leven in onze gemeente?

Aangenaam en leuk. Er is altijd wel wat te doen en te beleven. Mensen zijn vriendelijk en joviaal.

Vind je Houthalen-Helchteren een mooie gemeente?

Het is een mooie gemeente en ik zie dat ze nog mooier gaat worden. Er is leven in de gemeente en er is veel groen. Dat is wel fijn. Er gaat natuurlijk nog veel gebeuren. Er kan nog veel verbeterd worden. Ik ga vaak fietsen en wandelen. We hebben een mooie gemeente om dat te doen, met veel groen.

Een groene omgeving is voor jou dus wel belangrijk?

Ik denk dat dat voor iedereen belangrijk is.

We hebben heel wat groene gebieden in Houthalen-Helchteren. Vind je dat er in de centra genoeg groen is?

Dat gaat er komen, hè. Ik lees dat in de In&Om enzovoort, dat is leuk. Maar wat er is moet onderhouden worden. Dan vind ik dat mooi. Houthalen-Helchteren is een mooie gemeente. Nieuw groen is zeker welkom, maar hou wat we hebben ook netjes. Hetzelfde met de wegen. Ik rij veel met de fiets en dan zie je veel, hè (lacht). Soms is het gevaarlijk.

Vind je het in dat opzicht goed dat ze de fietspaden langs de Grote Baan hebben aangepakt?

Ja, dat is echt heel tof. Ik maak daar ook vaak gebruik van. Het is stukken verbeterd. Ik voel me nu veiliger en het fietst ook gemakkelijker. Daarentegen zijn er andere fietspaden waar er toch nog wel wat werk aan is.

Wat doet het gemeentebestuur goed voor jou en andere mensen?

In het algemeen doen ze het wel goed. Maar het is moeilijk te zeggen wat specifiek. Ik ben tevreden met wat ze doen. De service is goed, ik vind mijn weg en als dat niet zo zou zijn, zoek ik wel. Dat zit eigenlijk wel prima. Over het algemeen loopt het goed.

Heb je bepaalde zorgen voor de toekomst?

Dat zijn algemene zaken die typisch zijn voor deze tijd. Ik denk dat iedereen daar wel mee zit. Ik denk dat de gemeente daar ook wel vrij goed mee omgaat. Bijvoorbeeld met corona en het vaccinatiecentrum. Dat vind ik iets wat heel goed geregeld is. Eerst op Kelchterhoef, dan in het NAC. Dat vind ik wel echt een pluspunt.

Blijf je wonen in Houthalen-Helchteren?

Ja. Of er moeten onvoorziene omstandigheden zijn, maar het is mijn doel om te blijven.

Waarom?

Omdat ik hier graag woon. Ik woon op de juiste locatie, op een appartement. Ik heb dat ook gedaan omdat ik een dagje ouder wordt, naar de toekomst toe. Dat is makkelijk. Ik zit overal dichtbij. Het is een leuke gemeente, een leuke sfeer. Bijvoorbeeld bij het Lachfestival hangt er een leuke sfeer in het dorp.

Vind je dat er genoeg geluisterd wordt naar de inwoners?

Ja, maar het is ook goed om uit elke wijk eens geregeld iemand uit te nodigen om mee te praten. Wat zijn hun behoeften? Dan sta je kort bij de mensen, dat vind ik belangrijk. Zo weet je ook wat er leeft. En dan ga je veel over je heen krijgen. Maar daar kunnen wel goede ideeën uitkomen. Door met mensen te praten. Je moet mensen persoonlijk aanspreken. Iedereen wordt geïnformeerd via kanalen zoals In&Om, infoborden, noem maar op. Maar je ziet zoveel dat je op den duur niet meer weet wat er allemaal gebeurt. Een persoonlijk gesprek kan zoveel meer impact hebben.

Wat verwacht jij van de Noord-Zuidverbinding met de ondertunneling van Houthalen-Helchteren?

Dat de files opgelost geraken. Dat zeggen ze toch, dus dat verwacht ik ook wel. En dat andere mensen er niet te veel nadeel van hebben. De omwonenden, bedoel ik dan. Dat zij niet meer verkeer krijgen als de Noord-Zuid af is.

Het is ook de bedoeling om Houthalen-Helchteren te vergroenen dankzij de Noord-Zuid. Denk je dat het uitzicht van de gemeente positief zal veranderen?

Dat denk ik wel. Ik weet natuurlijk nog niet wat het concreet gaat geven. Hoe het John Cuppensplein er gaat uitzien heb ik ondertussen wel gezien. Maar nu splitst de Grote Baan eigenlijk het dorp. We weten nog niet welke impact het allemaal gaat hebben. Tijd brengt raad.

De werken aan de fietspaden in het achterhoofd, heb je schrik dat de werken aan de ondertunneling voor hinder gaan zorgen?

Ik hoop dat het een beetje veiliger geregeld wordt. Die signalisatie zou beter mogen. Af en toe zouden mensen van het gemeentebestuur bijvoorbeeld eens door de gemeente moeten fietsen. Dan zie je veel, bijvoorbeeld de gevaarlijke punten.

Zijn er bepaalde groepen in de gemeente waar er meer aandacht aan besteed moet worden?

Ik merk bij mensen die naar hier verhuizen vanuit een andere gemeente of stad dat het niet gemakkelijk is om te integreren. Daarom zou het voor die mensen goed zijn dat ze algemene informatie ontvangen zodat ze weten waar ze moeten zijn en waar ze informatie kunnen vinden. Een welkomstwoordje, op welke manier dan ook, zou ook leuk zijn.

Er staan ook wat bouwprojecten op de planning in Houthalen-Helchteren. Wat verwacht je van een bouwproject in functie van het uitzicht van onze gemeente?

Ik hoop eigenlijk dat het niet boemvol komt te staan. Dan schiet er niet veel meer over om nog wat groen te zetten. Ik weet wel dat de tendens is dat meer mensen in het centrum gaan wonen.

Hoe zie jij de toekomst van Houthalen-Helchteren?

Positief. Alles wat er gaat gebeuren, dat zie ik wel zitten. Of toch wat ik weet dat er gaat gebeuren (lacht). 


Andere inwoners over
mijn Houthalen-Helchteren morgen

Wil je weten wat deze inwoners verwachten van de toekomst van onze gemeente, klik dan op hun foto.

Emile

Emile

Brahim

Brahim

Iclal

Iclal

Imano

Imano

Samina

Samina