houthalenhelchterenmorgen

In Houthalen-Helchteren heeft iedere inwoner een stem.

Emile

"Ik word 30 jaar in 2030"

Student sociaal werk Emile woont al zijn hele leven in Houthalen. Dicht bij familie en vrienden voelt hij zich helemaal thuis in onze gemeente. Tijdens de zomermaanden valt er ook altijd iets te beleven. Je vindt Emile regelmatig terug in jeugdhuis Get Wood City in Houthalen. In de late avonduurtjes naar huis fietsen? Geen probleem voor Emile. Hij voelt zich nooit onveilig. “Ik begrijp dat sommige mensen zich soms wel onveilig voelen. Camera’s kunnen daar volgens mij bij helpen. Maar privacy is even belangrijk. Waar wordt gefilmd en wat wordt ermee gedaan? Dat moet duidelijk zijn. 


Wat studeer je?

Sociaal werk aan de PXL in Hasselt. Ik moet nu nog 1 jaar studeren. Ik heb ook al stage gedaan in het asielcentrum in Helchteren.

Waar woon je?

In Houthalen-Centrum bij Filip Neri, de oude school.

Wat doe je in het leven, buiten studeren dan?

Ik ga elke vrijdag naar het jeugdhuis in Houthalen. Daar ken ik ondertussen wel iedereen, ik ga daar al 5 jaar elke vrijdag. Voor de rest een beetje sporten en een beetje ontspannen.

Woon je graag in Houthalen-Helchteren?

Soms wel, soms niet. In de zomer eigenlijk wel. Je hebt De Plas, het jeugdhuis is ook veel meer open. Een paar terrasjes zijn hier ook wel. Richting de winter is er niks te doen, of toch weinig. Dan zou ik liever, zoals veel jonge mensen, in een stad wonen waar er veel meer te beleven is.

Zou je dan hier blijven wonen of toch naar de stad trekken?

Ik wil sowieso de wereld zien. Ik weet zelfs niet of ik in België ga blijven. Ik ga volgend jaar ook op Erasmus naar Spanje. Als dat meevalt denk ik wel dat ik nog meer van die dingen ga doen, werken in het buitenland zie ik wel zitten. Maar op een bepaalde leeftijd ga ik wel terugkomen. Het zal sowieso in Limburg zijn, misschien wel Houthalen.

Wat zijn de troeven van Houthalen-Helchteren?

Vooral in de zomermaanden de combinatie tussen natuur, rust en toch wel wat actie. Hier zijn een paar cafeetjes en ik heb ook een grote vriendengroep in de gemeente, want ik woon hier al mijn hele leven. Dat is toch wel een troef. Je kan op veel mensen rekenen als er iets is en je kan ook met veel mensen dingen doen. Dat vind ik wel belangrijk.

Voel je jezelf betrokken bij beslissingen die het gemeentebestuur neemt?

Nee. Maar ik ben daar ook niet echt mee bezig. Ik denk wel dat als ik het zou willen het ook mogelijk is hier.

Als je jouw stem wilt laten horen, op welke manier wil je dan dat er naar jou geluisterd wordt?

Ik wil dat er dan echt naar mij geluisterd wordt. Je kan met iemand aan tafel zitten die ‘ja ja’ zegt, maar bij zichzelf denkt: “Ik doe wat ik wil.” Het belangrijkste is dat ze rekening houden met jouw mening en dat ze de afweging maken. Ik weet niet of het zo gebeurt. Maar dat vind ik wel het belangrijkste.

Een van de dingen waarbij dat belangrijk is, is de Noord-Zuidverbinding. Wat verwacht je daar van?

Een hoop miserie. De werken aan de fietspaden op de Grote Baan hebben al voor veel hinder gezorgd.

Wat verwacht jij dat de Noord-Zuid in de toekomst zal betekenen voor onze gemeente?

Dat het rustiger wordt. Ik denk dat dat de bedoeling is en dat het ook wel zo zal zijn. Want het is wel een hele drukte nu op de Grote Baan. Ik denk dus dat het heel aangenaam zal zijn als het er eenmaal is.

De Noord-Zuid moet ook meer groen brengen in onze gemeente. Vind je dat er nu al genoeg groen is?

Ja, we hebben veel bossen. Maar in de kernen van de gemeente vind ik van niet. Want we hebben wel een groene gemeente met veel natuur. Dat is fijn, ik vind het heel aangenaam. Maar in het centrum is het toch beperkt. Daar mag wel op worden ingezet, want we hebben mooie natuurgebieden.

Fiets je vaak door onze gemeente?

Ja.

Voel je jezelf dan soms onveilig?

Aan de Grote Baan niet echt. In het centrum van Houthalen hebben ze nu wel een paar fietsstraten gemaakt, maar dat is niet echt een oplossing. In het centrum weet niemand echt waar die moet rijden of wandelen. Dat is chaos. Op de weg naar De Plas wordt ook geracet, dat is niet altijd even veilig. Maar daar zijn ze wel mee bezig.

Hoe vind je dat onze gemeente eruitziet wat gebouwen betreft?

Sommige gebouwen zijn wel aan verfrissing toe. Dat kost wel wat geld, maar het doet ook wel veel. Het zou onze gemeente aantrekkelijker maken.

Voel je jezelf veilig in Houthalen-Helchteren?

Ja.

Wat zou een gemeentebestuur kunnen doen als mensen zich wel onveilig voelen?

Dat is een goede vraag (lacht). Ik weet het niet echt.

Bijvoorbeeld meer inzetten op camera’s, wat is daar jouw mening over?

Dat is goed, maar het moet wel goed aangegeven staan. Ze mogen mij filmen, ik doe niks verkeerd. Maar het moet toch wel duidelijk zijn waar er gefilmd wordt en wat ermee gedaan wordt. Die mogelijkheid moet bestaan.

Snap jij dat sommige mensen zich onveilig zouden voelen?

Ik kan dat begrijpen, maar zelf heb ik dat niet.

Hoe zie jij de toekomst van Houthalen-Helchteren?

Als er op bepaalde dingen wordt ingezet, dan wordt dit een hele mooie gemeente. Bijvoorbeeld op groen en als de Grote Baan dankzij de Noord-Zuid een succes wordt. En dat het centrum wordt opgefrist. Dan zie ik het wel positief in. 

Andere inwoners over
mijn Houthalen-Helchteren morgen

Wil je weten wat deze inwoners verwachten van de toekomst van onze gemeente, klik dan op hun foto.

Brahim

Brahim

Ely

Iclal

Iclal

Imano

Imano

Samina

Samina