houthalenhelchterenmorgen

In september startten de  natuurherstelwerken in het Wild- en Wandelpark Molenheide. In de eerste fase werden kapwerken uitgevoerd. Vanaf nu start de aannemer met de effectieve natuurherstelwerken. Als alles goed gaat, zijn deze werken in april 2023 gedaan. 

Nu de kapwerken afgerond zijn, moeten in eerste instantie de struikopslag en het achtergebleven takhout verwijderd worden. Dit zal enkele weken duren. Daarna starten de plagwerken. Dat betekent concreet dat de strooisellaag en de stronken zullen verdwijnen. Daardoor verschijnt het zand van de oude landduin die nu nog verborgen ligt. 

De natuurherstelwerken zijn belangrijk voor verschillende zeldzame dier- en plantensoorten. Voor hen vormen de landduinen een natuurlijke leefomgeving. Door de verbinding van de heide en de duinen met de omliggende militaire domeinen komen bovendien heel wat dier- en plantensoorten in contact met elkaar. Dat is belangrijk voor hun overlevingskansen. 

Normaal gezien zijn deze werken op 14 april 2023 afgerond. 

 

Opgelet! Tijdens de werken is het park op weekdagen omwille van veiligheidsredenen niet toegankelijk. In het weekend kan er wel gewandeld worden.

 

Meer info:

www.wildenwandelparkmolenheide.be

contactpersoon Regionaal Landschap Lage Kempen | joke.roebben@rllk.be | 011/78 52 59

contactpersoon gemeente Houthalen-Helchteren: alanahoeven@houthalen-helchteren.be | 011 49 20 00